Myhrbraaten.com

Stålstrenger

En streng er det vibrerende elementet som produserer lyd i et strenginstrument som gitar, harp, piano (pianotråd) og alle instrumentene i fiolinfamilien. Strenger til disse instrumentene er lengder av et fleksibelt materiale som på et musikalsk instrument settes under spenn. Slik kan strengen vibrere fritt, men musikeren som spiller instrumentet har fortsatt kontroll over strengen og lyden den lager sammen med resten av instrumentet. Strenger kan være “ren”, altså den består bare av et enkelt materiale, som for eksempel stål, nylon eller dyretarm. Eller strengen kan være en “kjernestreng”. Strenger av denne typen er laget av et materiale som kjernen i strengen, med en overflate av andre materialer. Kjernestrenger brukes for å få en streng til å vibrere på en ønsket tonehøyde, samtidig som man opprettholder en lav profil og tilstrekkelig fleksibilitet for spillbarhet.

 

Oppfinnelsen av kjernestrenger med nylon som kjerne, og flettet metall som overflate, var et avgjørende trinn i strengeinstrumentteknologien. En metallflettet streng kan produsere en lavere tone enn en streng av tarm av tilsvarende tykkelse kan oppnå. Dette åpnet for at man kunne lage gitarer og strenginstrumenter uten en tykkerer bassstreng. Spesielt ståbassen og musikere som spiller instrumentet hadde stort utbytte av de nye kjernestrengene. Ved å kunne bytte ut de tykke dype basstrengene på instrumentet, gjør det at instrumentet er langt enklere å spille, og musikeren kan spille lengre konserter da de nye tynne strengen er langt mer vennlig mot fingrene til musikeren. Også piano har sett store endringe grunnet utviklingen av stålstrenger med nylonkjerne. Da man trenger langt kortere strenger for å oppnå den samme tonene, har man kunnet utvikle langt mindre pianoer og flygel til små rom og leiligheter, uten at det går ut over lydbildet instrumentet leverer.

 

Ulike stålstrenger

Roundwound

De enkleste stålstrengene er runde, med en tynn vaier flettet rundt en hard kjerne, som enten er rund eller sekskantet. Slike strenger er enkle å produsere og minst kostbare. De har flere ulemper, men roundwound strenger har en humpete overflateprofil som gir friksjon på spillerens fingertupper. Dette medfører en mer sugende lyd når spillerens fingre glir over strengene.  Spesielt når de brukes på elektrisk gitar med gitarforsterker eller med en akustisk gitar som blir forsterket gjennom et PA-system. Noen artister bruker denne lyden kreativt, for eksempel hardcore punk og heavy metal musikk med elektriske gitar.

 

Flatwound

Flatwound strenger har også en kjerne som er rund eller sekskantet. Imidlertid har den flettede tråden et avrundet firkantet tverrsnitt som har en grunn profil når den er flettet tett rundt kjernen. Dette gir en mer komfortabel streng å spille på, og redusert slitasje på instrumentet. Ulyder fra fingre som sklir langs strengene reduseres også betydelig, kontra roundwound strenger. Flatwound strenger har også langt lengre levetid på grunn av mindre spor hvor smuss og olje kan bygge opp. Flatwounds koster vanligvis mer enn andre strenger på grunn av mindre etterspørsel, mindre produksjon og høyere produksjonskostnader.  

 

Halfwound

Halfwound strenger er en krysning mellom roundwound og flatwound strenger. Halfwound strenger lages vanligvis ved å vikle tynn ståltråd rundt en rund eller sekskantet kjerne først, deretter slipes og poleres strengen slik at overflaten i realiteten er helt glatt. Dette resulterer i en streng som kombinere den flate, komfortable spilleflaten man får på en flatwound streng, samtidig som man får mindre ulyd fra fingre som sklir over strengene. Halfwound strenger har en lys tone som ligger midt mellom flatwound og roundwound stenger. På grunn av den ekstra produksjonsprosessen er de normalt dyrere enn roundwound, men rimeligere enn flatwounds.

 

Stål- og metallstrenger har blitt grunnlaget for strenger til elektrisk gitar og bass. De har en fin, lys tone i forhold til nylonstrenger. Metallblandingen varierer mye, og noen ganger bruker man forskjellige legeringer. Mange er nok ikke oppmerksom på det, men utviklingen av dagens metallstrenger har i hovedsak utviklet seg gjennom innovasjoner knyttet til piano, og ikke gitarer.  

Privacy Policy