Myhrbraaten.com

Digitale trommer

En elektronisk tromme, også kjent som digitale tromme eller digital perkusjon, er et moderne elektronisk musikkinstrument. Ved bruk av en spesiell type synthesizer, eller sampler som det også kalles, er en digitale tromme designet for å tjene som et alternativ til et akustisk trommesett eller andre perkusjonsinstrumenter. Den største fordelen med digitale trommer over standard trommer er vekt, størrelse og brukervennlighet. Et komplett sett med digitale trommer kan lett få plass i en koffert på størrelse med en håndbaggasje, og kan brukes til å gjenskape en lang rekke instrumenter. En elektronisk tromme består av en elektronisk eller digital lydmodul som produserer de samplede perkusjonslydene. For å oppnå riktig lydbilde, brukes flere elektriske sensorer plassert på ulike steder i trommen. Som ved vanlige trommer blir sensorene rammet av trommestikkene eller av hendene, avhengig av type tromme. Selv om teknikk, størrelse og utseende skiller seg klart fra et akustisk trommesett, spilles de på nøyaktig samme måte.

 

Strengt tatt er ikke en sekvenser/programvare som brukes til å skape lyden av trommer, en digital tromme. For at man skal kunne bruke begrepet tromme må lyden instrumentet skaper utløses av en musiker.

Et elektronisk trommesett er satt sammen av flere ulike deler som hver for seg ikke skaper noen form for lyd. Settet består av et sett med trommematter montert på et stativ eller rack i en konfigurasjon som ligner på et akustisk trommesettoppsett. I tillegg har man spesielle akustiske eller elektroniske cymbaler. Selve trommemattene er montert over en spesialutviklet plate, eller et grunt trommeskall. Trommematter er laget av forskjellige materialer, ofte med en gummi- eller silikonbelagt overflate. Hver pute har opp til flere sensorer som genererer et elektrisk signal når det slås på.

 

Det elektriske signalet overføres via kabler til en elektronisk eller digital trommemodul (denne delen av et digitalt trommesett omtales ofte som “hjernen” av trommesettet), synthesizer eller annen sampler, som deretter produserer en lyd som er forbundet med å slå på et strukket trommeskinn. Lydsignalet fra trommemodulen kan også kobles til en tastaturforsterker eller PA-system for bruk under live konserter. Trommene kan også  kobles direkte til et sett med hodetelefoner, slik at man kan øve uten at lyden plager noen andre. Etter som digitale trommer har blitt mer populære, har selskaper begynt å selge såkalte digitale elektroniske trommefiler. Mens elektroniske trommesett vanligvis brukes til å utløse trommer og perkusjonlyder, kan man med disse filene og basis MIDI utstyr, bruke et elektronisk trommesett til å utløse alle typer MIDI-lyder, for eksempel synthesizer, piano, gitar eller annet instrument.

 

Historien

I 1967 endret Felix Visser, en trommeslager med det nederlandske popbandet VIPs, en av Roland Aceton elektroniske rytmebokser, som var ment å spille enkle forprogrammerte rytmer slik at rytmeboksen kunne spilles som et eget instrument. Acetone rytmboksen ble designet av Ikutaro Kakehashi, som senere grunnla Roland Corporation Japan. Som med alle rytmebokser og senere digitale trommer har utviklerne jobbet iherdig for å gi dem en mer “menneskelig følelse”. Dette blir oppnådd ved å introdusere subtile variasjoner i toneleiet slik at man demper den metronomisk maskinlignende lyden slike instrumenter og maskiner er kjent for.

I Vissers modifikasjon ble aceton boksen utvidet med et stort trommeskinn med 12 ulike kretskort på ca. 4 × 4 millimeter, med kobberledninger som ble sammenflette som gafler. Kobberledningene dannet dermed en større berøringsflatene for lydene som ble generert når man slo på skinnet som var montert på Acetone-boksen. Hver berøring på de ulike sensorene ble registrert av en elektronisk krets som ble registrert ved hjelp av en superrask datamaskin fra Siemens. Maskinen var igjen koblet direkte til perkusjonslydene i rytmboksen. Selv om det var en rå, primitiv måte å spille elektroniske trommer på, og man måtte slå for hånd slik man gjør med bongos og congas, virket det bra og la grunnlaget for å oppnå en mer “menneskelig følelse”.

Privacy Policy