Myhrbraaten.com

Melodica

Melodica er et blåseinstrument som også kjent som pianica, blåsorgan, og melodihorn. En melodica er et fascinerende blåseinstrument som er lett å lære og har stor kraft. Instrumentet spilles som et piano, og er så kompakt at det kan tas med overalt. Man kan benytte Melodica for å spille både enkle noter eller akkorder. Melodica er både et solo- og orkesterinstrument som akustisk blander seg vakkert med andre instrumenter. Uansett hvilken musikk man spiller, fra klassisk til rock, melodica tilfører alle sjangre en unikt sound. Melodica har et tastatur på toppen og spilles ved å blåse luft gjennom et munnstykke som passer inn i et hull i instrumentets side. Ved å trykke på en tast åpnes et hull som tillater luft å strømme gjennom en rive. Klaviaturet er vanligvis to eller tre oktaver lange. Melodica er små, lette og kan meget lett å transportere. Melodica spilles av musikere over hele verden, men er spesielt populære i musikkutdanning i Asia. Den moderne formen av instrumentet ble oppfunnet av Hohner på 1950-tallet, selv om lignende instrumenter har vært kjent i Italia siden 1800-tallet.

Melodica ble først brukt som et seriøst musikalsk instrument på 1960-tallet av komponister som Steve Reich, på hans komposisjon Melodica fra 1966, og jazzmusiker Phil Moore Jr., på sitt Atlantic Records album “Right On” som kom ut i 1969. Den brasilianske multi-instrumentalisten Hermeto Pascoal utviklet en teknikk som består av å synge mens du spiller Melodica, noe som resulterer i en bred tone- og harmonisk palett. Melodica er også forbundet med Jamaicansk dub og reggae-musiker Augustus Pablo som populariserte instrumentet på 1970-tallet.

 

Typer Melodica

Melodica klassifiseres først og fremst av instrumentets tonerekkevidde. Melodica kommer i en rekke ulike former avhengig av tonerekkvidde.

Sopran og Alt melodicas

Disse melodica-instrumentene har en høyere pitch og tynnere lyd enn en tenor-melodica . Enkelte Sopran og Alt melodicas er designet for å bli spilt med begge hender samtidig. Venstre hånd spiller de svarte tangentene og høyre hånd spiller hvite tangentene. Andre igjen spilles som på sammen måte som en tenor melodica.


Tenor melodicas

Tenor melodicas har en lavere pitch og langt tykkere lyd enn en tenor melodica. Når man spiller på en Tenor melodicas holder den venstre hånden et håndtak på bunnen, og høyre hånd spiller tastaturet. Tenor melodicas kan også spilles med to hender slik man ville spilt et klassisk piano. Dette oppnås ved at man monterer et langt munnstykke i det eksisterende munnstykket, og legger instrumentet på en flat overflate.

 

 

Bassmelodikas

Som det anvendelige instrumentet en melodicas er, finnes det også en egen Bassmelodikas . Denne type melodicas er langt mindre vanlig enn andre tenor, alto og sopran, men brukes ofte av bluesartister.

 

 

Accordina melodica

Denne type melodica er vanligvis laget av metall, hvor de andre oftest er laget av tre eller plast. Accordina bruker samme mekanisme som en tradisjonell melodica. Tastaturet er imidlertid erstattet med et knapparrangement som ligner mer på et trekkspilltastatur.

 

 

Tre melodica

Selv om flertallet av melodicas er laget av plast, er noen laget hovedsakelig av tre. Sound Electra selskapet har utviklet en egen type melodica de kaller “MyLodica”, som er en tremelodica designet for å produsere en varmere, rikere lyd enn de som er laget av plast. Victoria Accordion firmaet i Castelfidardo, Italia, produserer også en rekke tremelodica som de markedsfører under navnet Vibrandoneon.

 

Alternative navn

Melodica er kjent under en rekke forskjellige navn, ofte på produsentens innfall. Melodion fra Suzuki, Triola av Seydel. Melodika fra Apollo. Melodia Diana. Pianica laget av Yamaha og Melodihorn fra Samick er bare noen av et hav av varianter man kan finne på det åpne markedet. Dette kan føre til noe forvirring da alle produsenter bruker egne navn, men det er et navn alle musikere kjenner melodica som, og det er “Hooter”. Navnet dukket opp i jazzmiljøet i Philadelphia på slutten av 1960-tallet, og ga også navn til bandet The Hooters.

 

Privacy Policy