Myhrbraaten.com

Elektrisk bass

Bassgitar, elektrisk bass, eller bare bass. Kjært barn har mange navn. Uansett hva man velger å kalle det, er bass et strengeinstrument som spilles hovedsakelig med fingrene eller tommelen. Man spiller det ved å plukke, slappe, poppe, strumme, tappe, eller plukke med et plektrum.

 

Bassgitaren er lik i utseende og konstruksjon som en elektrisk gitar, men har lengre nakke og kropp enn gitaren har. Bassen har enten fire eller seks stenger. Firestrengs-bass er uten tvil den vanligste av de to, og stort sett stemt i samme toneleie som en ståbass, som tilsvarer en oktav lavere enn de fire laveste strenger av en gitar (E, A, D og G ). Som gitar har bassgitaren også pickup og må kobles til en forsterker og høyttaler slik at lyden er høy nok til at den kan høres.

 

Siden 1960-tallet har bassgitaren i stor grad erstattet ståbassen innen populærmusikk. Selv om basslinjen varierer enormt fra en musikkstil til en annen, spiller bassisten vanligvis en lignende rolle i de fleste sjangre. Bassens jobb er å opptre som et anker for de harmoniske rammene og etablere en beat. Mange stilarter av musikk inkluderer bassgitar, inkludert rock, heavy metal, pop, punk rock, country, reggae, gospel, blues, symfonisk rock og jazz. Innen sjangre som jazz, jazz fusion, latin, funk, progressive rock og metall opptrer bassen ofte som et soloinstrument.

 

1930- og 1940-tallet

På 1930-tallet utviklet musiker og oppfinner Paul Tutmarc fra Seattle, Washington, den første elektriske strengbassen i sin moderne form, og det var et instrument som ble designet for å bli spilt horisontalt. Tutmarc, som drev sin egen musikkforretning, lansert i 1935 instrumentet han ga navnet “Model 736 Bass Fiddle”, en fire strengers, fretted elektrisk bass på 778 cm i lengde.

Tutmarc fortsatte sitt arbeid med instrumentet og i 1947 begynte Tutmarcs sønn, Bud, å markedsføre en lignende bass under Serenader-merket, fremtredende annonsert i det nasjonalt distribuerte L. D. Heater Music Company-grossist katalog av 1948. Men det hjalp lite, Tutmarc-familiens oppfinnelser ble aldri noe stor markedssuksess.

1950-tallet

På 1950-tallet utviklet Leo Fender, med hjelp av sin ansatt George Fullerton, den første masseproduserte elektrisk bassgitaren. Fender var grunnleggeren av Fender Electric Instrument Manufacturing Company, som produserte en rekke populære merker av elektriske gitarer, basser og forsterkere. Fender’s “Fender Precision Bass”, som ble satt i produksjonen i oktober 1951, har siden vært en allment kopiert industristandard for instrumentet.

 

1960-tallet

Når rockemusikken kom på 1960-tallet, begynte langt flere produsenter å produsenter egne elektriske bassgitarer, inkludert de japanske produsentene Yamaha, Teisco og Guyatone. Samtidig introduserte Fender sin nye “Fender Jazz Bass”, kjent som Deluxe Bass, og var ment som en oppfølger til deres Jazzmaster gitar. Jazz Bass, ofte referert til som en “J-bass” inneholdt to single-coil pickups, en i nærheten av broen og en i precision bassen. De tidligste produksjonsbassene hadde en “stablet” volum og tonekontroll for hver pickup. Dette ble snart endret til den kjente konfigurasjonen av en volumkontroll for hver oppsamling, og en enkelt, passiv tonekontroll.

 

1970-tallet

På midten av 1970-tallet produserte Alembic og andre bambusbaserte produsenter, som Tobias, fire-strengs- og fem-strengs bass med lav “B” -streng. I 1975 bestilte bassist Anthony Jackson en spesialbygd bass av Carl Thompson, som ble den aller første seks-stengsbassen. Til sammenligning med en standard fire-strengs bass, har Jacksons seks-strengbass en lav BB-streng og en høy C-streng.


1980- til i dag

I 1980-årene fortsatte bassdesignere å utforske nye design og toneleier. Ned Steinberger introduserte en headless bass i 1979 og fortsatte sin innovasjon på 1980-tallet, ved hjelp av grafitt og andre nye materialer. I 1984 introduserte han TransTrem tremolo bassene. I 1982 grunnla Hans-Peter Wilfer selskapet Warwick for å lage en europeisk bass, da markedet på den tiden var dominert av asiatiske og amerikanske basser. Deres første europeiske bass var en Streamer Bass, som ligner Spector NS. Det jobbes fortsatt med å utvikle nye bassgitarer, selv om de færreste tror instrumentet kan forbedres eller bringe noe nytt til musikkens verden.

Privacy Policy