Myhrbraaten.com

Akustisk bass

Den akustiske bassgitaren, noen ganger forkortet til akustisk bass eller initialisert ABG, er et bassinstrument med et hult tre-legeme som ligner veldig på en vanlig akustisk gitar, men er betydelig større. I likhet med den tradisjonelle elektriske bassgitaren og ståbassen, har den akustiske bassgitaren vanligvis fire strenger, som normalt er innstilt på E A D G, en oktav under de laveste fire strenger på 6-strengsgitaren. Dette er den samme tuninghøyden som en elektrisk bassgitar. Siden det noen ganger kan være vanskelig å høre en akustisk bassgitar uten forsterker, selv i innstillinger med andre akustiske instrumenter, har de fleste akustiske basser pickup, enten magnetiske eller piezoelektriske, eller begge, slik at lyden kan forsterkes med en bassforsterker.

Tradisjonsmusikken i Mexico, hvor bassen stammer fra, bruker flere varianter av akustiske bassgitarer. Eksempler på dette er guitarrón, en veldig stor, dyptgående meksikansk 6-strengs akustisk bassgitar som spilles i Mariachi-band, leonen bassen som spilles med pick, og bajo sexto bassen med seks stenger.

 

Historien

Den første moderne akustiske bassgitaren ble utviklet på midten av 1950-tallet av Kay Musical Instrument Company i Chicago, USA. Instrumentet ble aldri satt i produksjon, og man så ikke designet igjen i et produksjonsinstrument før på tidlig 70-tallet, da Ernie Ball i San Luis Obispo, California, begynte å produsere en modell basert på arbeidet til Kay. Ball hadde et ønske om å gi bassgitarister et mer akustisk lydinstrument som ville passe bedre sammen med lyden av akustiske gitarer. Ball sa at “hvis man har elektriske bassgitarer til samspill med elektriske gitarer, så bør man ha akustiske bass til samspill med akustisk gitar”. Ball visste godt at det nærmeste til en akustisk bass man kunne komme var den meksikanske guitarronen, kjent for sin sentrale rolle i alle mariachi band.

Ball samarbeidet med George Fullerton, tidligere ansatt hos Fender, for å utvikle Earth Wood akustisk bassgitar som ble introdusert i 1972. Produksjonen av dette instrumentet opphørte i 1974. Produksjonen ble gjenopptatt noen år senere under ledelse av Ernie Balls ansatte Dan Norton, til produksjonen ble avsluttet igjen i 1985. Earth Wood akustisk bassgitar var ganske stor og dyp, i motsetning til de fleste instrumenter i dagens produksjon, noe som ga det mer volum, spesielt i det lave registeret. Instrumentet ble med unntak av enkelte artister lite brukt i akustiske musikalske forestillinger før på slutten av 1980-tallet, da de akustiske bassene ble brukt i forestillinger på MTV Unplugged. Earth Wood ble raskt erstattet av Washburn AB-40 designet av Mick Donner og Richard Siegle. AB-40 og den rimeligere AB-20 ble raskt en favoritt blant bassgitarister som skulle opptre på Unplugged.

 

Blant dem som tidlig la sin elsk på instrumentet finner man blant annet folkbassist Ashley Hutchings, som brukte den akustiske bassgitaren med sitt Etchingham Steam Band i 1974 og 1975. En annen tidlig bruker av den akustiske bassgitaristen var den engelsk multi-instrumentalist og komponist Mike Oldfield, som bestilte en spesialbygd bass av Tony Zemaitis på midten av 1970-tallet. Mike brukte bassen på et stort antall av hans opptak fra 1970-tallet og fremover. Et fremtredende eksempel på bruken av akustisk bass er Oldfields 1975-album Ommadawn. Brian Ritchie of Violent Femmes var også en tidlig bruker av akustiske bassgitarer

 

Produsenter

I dag er akustisk bass langt fra et vanlig instrument å se på en scene, men instrumentet har vokst sin tilhengerskare betydelig siden midten av 1980-tallet. Selv om kun det trente øret vil kunne plukke en akustisk bass ut av mengden, brukes instrumentet på mange tusen innspillinger hvert år. Bassen produseres i dag over hele verden av anerkjente produsenter som  Alvarez, Ibanez, Boulder Creek guitars, Breedlove, Cort, Crafter, Jerzey, Dean, Eko, Epiphone, Eston, Furch, Guild, Washburn, Maton, Ovation og datterselskapet Applause, Michael Kelly, Prestige, Tacoma, Tanglewood, Taylor, Larrivée, Lindo Guitars, Warwick, Fender, og Gibson.

 

Privacy Policy